اختتامیه یازدهمین دوره مسابقه ملی مناظرات دانشجویان ایران منطقه شمال و شرق کشور، ۲۰ اردیبهشت به همت سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی خراسان رضوی در سالن بوزجانی دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در مسابقه فینال که با عنوان «شکست صنعت خودروسازی در ایران نشان داد سیاستهای حمایت دولتی از صنعت اشتباه است» برگزار شد، تیم آیروس از استان خراسان رضوی به عنوان تیم موافق و تیم شهید دیالمه از استان مازندران به عنوان تیم مخالف با یکدیگر به رقابت پرداختند.
امیرعلی برومند، عضو تیم آیروس در تشریح دلایل موافقت تیم خود، اظهار کرد: اقتصاد ایران به عنوان یک اقتصاد دولتی و اقتصادی که با پدیدههای رانت و انحصار مواجه است، باید پوستاندازی میکرد و پس از مختصری حمایت، با سیاستهای درست در بدو شروع فعالیتهای خودروسازی حرکت خود را به سمت خصوصیسازی تسهیل میکرد.
وی با بیان اینکه بر اساس متن قانون اساسی قرار بر این بود که صنعت خودروسازی تماما خصوصی شود اما این اتفاق نیفتاد، عنوان کرد: برخی از مصادیق ناکامی ما در اقتصاد دولتی- رانتی صنعت خودرو عبارت است از مالکیت ساختاری توسط دولت، رانت در استخدام، مالکیتهای غیر رسمی و مداخلات دستوری.
همچنین امیرمحمد تفاوت، عضو تیم شهید دیالمه نیز در تشریح دلایل مخالفت تیمش بیان کرد: حمایت دولت در بخش خودروسازی غیراصولی بوده اما بر طبق این موضوع نمیتوان صنایع دیگر را از این حمایتهای دولتی محروم کرد. خصوصیسازی مغایرتی با حمایت های دولت ندارد.
وی با اشاره به صنایعی از جمله صنایع هستهای و دفاعی که با حمایت اصولی دولت پیشرفت کرده است، افزود: تا زمانی که حمایت دولت از صنعت خودروسازی غیراصولی است، نمیتوان تجربه خودروسازی را ملاک حمایت یا عدم حمایت دولت از صنایع قرار داد.
در ادامه علی فدوی اسلام، عضو تیم آیروس با بیان اینکه علت موضع اشتباه گروه مقابل برداشت نادرست از گزاره مورد مناظره بوده و موضوع مورد بحث، سیاستهای حمایتی دولت است نه حمایت دولت، اضافه کرد: در سال ۱۳۳۰، ایران و کره جنوبی صنعت خودرو خود را آغاز کردند و سیاست داخلی ما بر پایه واردات بود. به مرور بازار خودرو داخلی رقابت را حس نکرده و نزول یافت. این موضوع در صنایع دیگر ایران از جمله صنعت فولاد و صنعت نفت نیز وجود دارد که نشان میدهد سیاستهای حمایتی دولت نیاز به اصلاح دارد.
همچنین در مناظره ردهبندی که تحت عنوان «حاکمیت موظف به حفظ سلامت اخلاقی جامعه است» برگزار شد، تیم اوج از استان یزد به عنوان تیم موافق و تیم آفتاب از استان اصفهان به عنوان تیم مخالف با یکدیگر به رقابت پرداختند.
در ابتدا ریحانه صابری، عضو تیم اوج در تشریح دلایل موافقت تیم خود، بیان کرد: پیامبر اسلام(ص) میفرمایند قطعا من مبعوث شدم تا ارزشهای اخلاقی را کامل کنم. این حدیث به خوبی نشان میدهد که یکی از مهمترین اهداف بعثت پیامبر، احیا و حفظ ارزشهای اخلاقی جامعه است و پیامبر پس از رسیدن به بعثت، مهمترین اقدام خود یعنی تشکیل حکومت اسلامی در مدینه را برای دست یافتن به این هدف انجام دادند.
وی افزود: این اقدامات نشان میدهد که برای حفظ و احیای اخلاقیات در جامعه نیازمند یک نهاد اجتماعی قدرتمند به نام حاکمیت هستیم. امر به معروف و نهی از منکر یکی از مثالهای بارز ترویج اخلاقیات در جامعه است. پیامبر اسلام(ص) میفرمایند هنگامی که امت من امر به معروف و نهی از منکر را ترک کند، باید آماده جنگ با خدا باشد.
همچنین محمدصادق تفکری بافقی عضو تیم آفتاب نیز در تشریح دلایل مخالفت تیمش با گزاره مذکور، ضمن اشاره به اینکه کلمات حکومت، حاکمیت و دولت با یکدیگر تفاوت دارند، عنوان کرد: طبق کتاب “مبانی حاکمیت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران”، حاکمیت یعنی قدرت برتر از دولت. چنین قدرتی هیچ گونه قدرت دیگری را برتر از خود و در رقابت با خود نمیپذیرد.
وی ادامه داد: با توجه به وجود فرهنگ و سلایق مختلف در جامعه ما، هیچ نهاد یا سازمانی برای تعیین اخلاق درست یا نادرست نداریم. با چه ضمانتی حاکمیت این موضوع را مد نظر قرار خواهد داد؟
تفکری افزود: زمانی که اخلاق اساس و چارچوب مشخصی نداشته باشد، امکان دارد کار حاکمیت در این زمینه به بیاخلاقی منجر شود.
گفتنی است در پایان دو مناظره، بر اساس نظر داوران تیم آیروس متشکل از علی فدوی اسلام، امیرعلی برومند، ساجده رسولی و کیمیا برادران به عنوان تیم اول، تیم شهید دیالمه متشکل از علیرضا غلامی، امیرمحمد تفاوت، زهرا پروانه و عابده آقاجانپورپاشا به عنوان تیم دوم و تیم آفتاب متشکل از محمدصادق تفکری بافقی، محمدصالح حاجیحسنی، سید مجتبی میرسلیمانی و سعید رنجبر بافقی به عنوان تیم سوم انتخاب شدند و از آنان تجلیل به عمل آمد.
ثبت دیدگاه